Locuri care merita vizitate in Craiova, prin aspecte care trebuie sa fie evidentiate si mai ales aflate, prin cunoasterea de obiective turistice in Craiova si imprejurimi. Despre Craiova, capitala Olteniei, s-a dedicat un articol, numai ca, obiectivele turistice de neratat trebuie aduse la cunostinta celor care vor sa viziteze acest minunat oras si imprejurimile sale. 

Astfel, nu ramane decat sa apara lista cu cele mai cunoscute atractii, prin speranta ca mereu va exista inspiratie pentru cei care pasesc in cetatea Baniei, fie intr-un weekend, fie in vacanta. Cu siguranta, o data venit in Craiova, sunt destule lucruri de vazut care sa te tina ocupat si care sa te faca sa intelegi ca nu poti realiza cand trece timpul. 

Chiar daca orasul nu este atat de cunoscut atunci cand se face referire la turism, dar trebuie stiut ca este un oras unic si merita vizitat.
Locuri de vizitat in Craiova


Locuri care merita vizitate in Craiova

Cu o arhitectura aparte si pline de istorie, exista cateva locuri de vizitat in Craiova pe care este bine sa nu le ratezi, o data ce ai pasit Cetatea Baniei. Asadar, cunoaste si descopera minunatele obiective turistice si locuri de vizitat din oras si din imprejurimi.

Palatul Jean Mihail – Muzeul de Arta

Este cladirea cunoscuta ca unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din oras. La construtia impresionantei cladiri in stil neobaroc s-a folosit stucatura aurita, marmură de Carrara, plafoane pictate, oglinzi venetiene, candelabre cu cristale de Murano si tapiserii cu matase de Lyon. In cadrul cunoscutului Muzeu de Arta din Craiova, se afla pastrate peste 8000 de lucrari de arta europeana si romaneasca.

Sunt cuprinse cele mai ilustre nume ale picturii si sculpturii romanesti, precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Eustatiu Stoenescu, Ion Tuculescu, Gheorge Anghel, Dimitrie Paciurea. Cele mai valoroase dintre piesele detinute de muzeu sunt sase dintre lucrarile ale artei moderne universale, realizate de Constantin Brancusi, cunoscutele Vitellius, Cap de fata, Cap de baiat, Fragment de tors, Domnisoara Pogany si Sarutul.

Palatul Jean Mihail – Muzeul de Arta

Muzeul Olteniei

Muzeul Olteniei Craiova s-a înfiintat la 1 aprilie 1915, ca urmare a pasiunii si daruirii unor familii de seama din Craiova inceputului de secol XX, dar mai ales in urma demersurilor neobosite ale cunoscutei personalitati culturale care a fost Stefan Ciuceanu.

In prezent, Muzeul Olteniei Craiova isi desfasoara activitatea in patru imobile, Sectia Istorie-Arheologie, pe strada Madona Dudu nr. 14, Sectia de Stiintele Naturii, in Palatul Ramuri, pe strada Popa Sapca nr. 8, Sectia de Etnografie, la Casa Baniei, si Laboratorul de Restaurare si Conservare, pe strada Madona Dudu nr. 14, in cladirea cunoscuta sub numele de Extindere Sectia Istorie-Arheologie.
Muzeul Olteniei

  sursa 

Parcul Nicolae Romanescu

Cu o intindere de aproximativ 90 hectare, cu zone verzi, alei şi zonele impadurite, i se confera statutul de cea mai mare zona verde urbana din Romania si este considerat a fi cel mai mare parc natural din estul Europei, fiind declarat monument istoric. A fost inaugurat in anul 1903, in prezenta Regelui Carol I, fiind un proiect realizat de arhitectul peisager Edouard Redont. In anul 1943, in zona intrarii principale, a fost ridicat un bust al lui N. Romanescu, gest ca un omagiu adus celui care s-a ocupat indeaproape de realizarea parcului.

Gradina Botanica

A fost conceputa de arhitectul peisagist francez, Eduard Redont in primii ani ai secolului al XX-lea si in prezent ocupa o suprafata de 17 hectare. Reprezinta a patra gradină botanica universitara din Romania, dupa Bucuresti, Cluj si Iasi. Gradina este delimitata pe sectoare distincte: ornamental (aproape 4,5 ha), sistematic, flora globului, economic. Alaturi de Parcul Romanescu, este unul dintre principalele locuri de vizitat in Craiova. La fel ca si in parc, accesul este gratuit!
Gradina Botanica

Piata Mihai Viteazul

Se afla amplasata in inima orasului si ofera ofera posibilitatea de a admira cateva din cele mai emblematice cladiri din oras, precum Palatul Prefecturii (stil neromanesc construit in 1912), fostul hotel Palace (construit la începutul secolului al XX-lea dupa planurile arhitectului Otto Hesselmann. Edificiul, care a găzduit de-a lungul timpului Oficiul Național de Turism, CEC sau Banca Comercială Română, este în prezent pavilion administrativ al Primăriei Craiova) sau Palatul Muzeului Naturii (Palatul Ramuri construit in 1920).
Piata Mihai Viteazul

Centrul istoric

Fiind un oras care incearca sa-si respecte trecutul si sa-l introduca in zilele prezentului, Craiova a reusit proiectul de amenajare care acum poarta denumirea de Centrul istoric, sau Centrul vechi. Este zona care cuprinde o serie de monumente ce dateaza din sec. XV si XVIII-XIX. Alaturi de numeroase institutii de cultura, muzee, cladiri administrative, biserici, se regasesc si cateva case particulare.

Astfel se pot descoperi cladiri precum Palatul de Justitie, Prefectura, Banca Comertului, ruinele Hanului Hurezi, Palatul Jean Mihail, Vorvoreanu, Palace, Hotelul si Cazinoul Minerva, Casele Glogoveanu, Nicolae Romanescu, Colegiile Naționale Carol I și Elena Cuza, etc. Inaugurarea centrului vechi al orasului Craiova a fost in luna mai a anului 2015, asa ca, daca nu ai vizitat acest centru reamenajat pana acum, incearca si nu neglija atunci cand te afli in oras.
Centrul istoric

Casa Baniei

Casa Baniei este considerat un monument de arhitectura de interes național si cea mai veche constructie civila din Craiova. A fost reconstruita de Constantin Brancoveanu in 1699 pe locul fostelor case ale boierilor Craiovesti din secolul al XV-lea. Este un monument care se afla situat in zona centrala a orasului, in imediata apropiere a Catedralei Mitropolitane Sf. Dumitru si în apropierea Monumentului Fratii Buzesti. Incepand cu anul 1966, acest vechi monument de arhitectura brancoveneasca gazduieste Sectia de Etnografie a Muzeului Olteniei.
Casa Baniei

Obiective turistice imprejurimi Craiova

Daca s-a incercat prezentarea de locuri de vizitat in Craiova, nu se pot trece cu vederea si cateva locatii in imprejurimile orasului, fiindca unele se cunosc, psau poate s-a auzit de ele, dar inca nu s-a ajuns sa fie vizitate.

Casa memoriala Amza Pellea

Multi probabil stiu si cunosc faptul ca Amza Pellea s-a nascut in orasul Bailesti (7 aprilie 1931) si este unul dintre cei mai mari actori romani pe care i-a avut aceasta tara. In aceasta locatie, pentru care este facuta si o invitatie, se regasesc obiecte personale ale marelui actor, fotografii cu sosia si fiica lui, certificatul de botez, palaria preferata, lanseta cu care a pescuit ultima oara, o lada de zestre si doua ceasuri vechi, care sunt oprite la ora 07.25, ora la care artistul s-a stins din viata.

Asa ca, daca ai trecere prin Bailesti, opreste pe strada General Eremia Grigorescu la numarul 58 si afla cate ceva din casa in care a copilarit lui Amza Pellea.
Casa memoriala Amza Pellea

Rezervatia de Bujori salbatici de la Plenita

Este o locatie unica in peisajul Romaniei, situata la 59 de km de Craiova, undeva la granita cu judetul Mehedinti, intr-o zona de campie, aceasta rezervatie de bujori salbatici este dispusa pe o suprafata de aproximativ 50 hectare, iar in perioada in carte bujorii infloresc este o adevarata privelista incantatoare.

Aici, in fiecare luna mai a anului, se organizeaza la Plenita, traditionala sarbatoare a bujorului. O mare rosie de bujori infloriti intampina pe localnici dar si pe oaspetii veniti din multe localitati ale judetelor Gorj, Olt si Mehedinti.
Rezervatia de Bujori salbatici de la Plenita

Castrul roman de la Racarii de Jos

O locatie destinata mai ales celor preocupati de istorie, fiind un sit arheologic pozitionat la 6 km de orasul Filiasi şi 29 km de centrul Craiovei. Este amplasat la 200 de metri de una dintre cele mai aglomerate sosele ale Europei (DE 70).

Primele sapaturi arheologice efectuate au avut loc intre anii 1897 si 1898, cand s-au descoperit o serie de obiecte foarte importante, cum ar fi obiecte din ceramica, monede, obiecte din sticla si bronz, caramizi si tigla, bucati de statui, piese de echipament militar, arme si chiar oase. Fortificatia descoperita are forma unui dreptunghi cu latura mare de 170 de metri si latura mica de 140 de metri, in colturile caruia se aflau turnuri de supraveghere. 
Castrul roman de la Racarii de Jos

Fantani vechi din Craiova

Nu se poate incheia acest articol fara a face referire la faptul ca in Craiova exista mai multe fantani vechi si celebre, ce reprezinta obiective turistice apreciate. Astfel, pentru unii pare greu de crezut in zilele actuale, dar pana pe la 1905 craiovenii, care nu locuiau prea aproape de vreo fantana publica, isi cumparau apa de la sacagii. Cei 60 de sacagii craioveni de acum un secol vindeau „apa de Jianu, buna de baut“ cu zece bani ocaua si „apa de Obedeanu, buna de spalat“ cu cinci bani ocaua.

Sacagiii au disparut imediat dupa ce a intrat in functiune sistemul de alimentare cu apa al orasului, gândit de cel mai de seama primar al urbei, Nicolae Romanescu. Pâna atunci insa, fântânile publice erau singura sursa de apa pentru localnici. (sursa

Fantana Jianu (in incinta Gradina Botanica), a fost construita în jurul anului 1800 de catre boierul Hagi Stan Jianu, unchiul lui Iancu Jianu. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Craiova care pe vremuri era un popas pentru carutasii care isi adapau animalele.

Fantana Purcarului (situata pe strada Matei Basarab), a fost construita in anul 1818 de jupanul si negustorul de porci Pavel Teodor si Marin Bulugbasa.

Fantana Popova (aflata pe strada Fantana Popova), cunoscuta si sub numele de Fantana Basarabestilor, exista inca de la inceputul secolului al XVII-lea.
Fantani vechi din Craiova



De final
Daca ai pasit in cateva din locatiile prezentate, ai putut sa descoperi ca orasul Craiova este locul oamenilor deschisi si primitori, cu cladiri care reprezinta arhitectura veche si cu multe spatii verzi in care exista privelisti incantatoare. Ai realizat ca este locul pe care trebuie sa nu-l ratezi cand vizitezi regiunea Oltenia.